Site Loader

Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca sau administrativa.

Cazurile de divort

Conform Codului Civil, divortul poate avea loc:

a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Unde se efectueaza divortul. Unde se depun actele.

 1. Divortul pe cale administrativa – doar in cazul divortului prin acord.

In baza Codului Civil, in cazul divorturilor prin acord, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor.

In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca depunerea cererii de divort se poate face, in anumite situatii, si prin mandatar, la termenul de verificare a consimtamantului, prezenta ambilor soti este necesara.

Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Conform Codului Civil, la notar se poate divorta si atunci cand exista copii sub 18 ani (nascuti in casatorie, in afara ei sau adoptati).

Numai ca e obligatoriu ca parintii sa convina asupra:
– aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa îl poarte dupa divort;
– exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;
– stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
– modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
– stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Daca sotii nu se inteleg asupra unui aspect accesoriu cererii de divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata.

2. Divortul pe cale judecatoreasca

Legislatia in vigoare prevede desfacerea casatoriei prin divort in fata instantei de judecata, in urmatoarele situatii:
a. prin acordul sotilor
b. la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila
c. la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani
d. la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

In linii mari, trebuie formulata o cerere de divort (care cuprinde tot ce cuprinde o cerere de chemare in judecata), alaturi de care trebuie depuse anumite documente.

Regula este ca instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.

In cel de-al doilea caz de mai sus vorbim de divort din culpa. Daca a fost doar vina unuia dintre soti, atunci judecatorul, in procesul de divort, va mentiona in hotarare care dintre soti a fost vinovat de destramarea casatoriei. Daca rezulta din probe ca amandoi au fost vinovati, atunci instanta poate pronunta divortul din culpa lor comuna, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort, conform Codului.
Si in cazul separatiei de cel putin doi ani vorbim de divort din culpa (culpa exclusiva a reclamantului), dar cu o precizare: daca cel parat (adica nu cel care a facut cererea de divort) se declara de acord cu divortul, atunci judecatorul nu va mentiona nimic despre vina sotilor in hotararea pe care o da.
In cazul divortului din cauza starii de sanatate, nu se face nicio mentiune despre culpa.

In situatia existentei unor copii minori, instanta de judecata se va pronunta si asupra exercitarii autoritatii parintesti, locuintei copiilor dupa divort, pensiei de intretinere pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea profesionala copiilor, modalitatii de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii.

Sotul impotriva caruia s-a facut cererea de divort poate si el, in cadrul aceluiasi proces, sa faca o cerere de divort, la randul sau, acelasi lucru fiind valabil daca are alta parere despre motivele de divort.

Trebuie stiut ca refuzul de a te prezenta la proces, atunci cand esti citat, nu reprezinta un blocaj decat temporar pentru desfasurarea procesului, pentru ca cealalta parte poate sa ceara ca judecata sa se faca in lipsa.

De asemenea, trebuie stiut ca procedura divortului in fata instantei de judecata urmeaza aceleasi reguli impuse de lege unui litigiu civil, ceea ce presupune respectarea termenelor, conditiilor si formei impuse de Codul de Procedura Civila pentru formularea cererilor, pentru depunerea inscrisurilor, efectuarea anumitor solicitari catre alte institutii publice, pentru audierea martorilor si luarea interogatoriilor partilor.

Inainte de a lua decizia initierii unui divort, analizati cu mare atentie si calm situatia in care va aflati. Tineti cont ca in alegere uneia dintre variantele divortului ( prin acord, din culpa, pe cale administrativa sau judecatoreasca), pe de o parte, este important motivul divortului, iar apoi, starea relatiilor dintre cei doi si existența sau nu a unor copii.

Pentru a va ajuta in luarea celei mai bunei decizii din punct de vedere juridic si pentru a va asista in parcurgerea procedurii prevazute de lege, procedura ce presupune o serie de demersuri succesive si foarte stricte, consultarea unui avocat este recomandabila.

CONTACT

Str. Zefirului, Nr. 19, Sector 2, Bucuresti

 +40 0773 340 401

andreea@avocat-sersea.ro

 

 

Post Author: andreea